Vill stärka tjejers självkänsla

”Varje tjej ska kunna vara den hon själv vill vara och göra det just hon vill.” Det mottot arbetar United Sisters efter och Livlinan har varit och hälsat på dem i Göteborg. 
 

Tittar vi i backspegeln så går historien tillbaka till 1996. Då tog två unga tjejer initiativet och startade en grupp där de kunde göra sig hörda och utveckla sina intressen inom Fryshusets verksamhet.  De kallade sig United Sisters och det namnet hänger med än idag. Sedan starten har verksamheten för unga tjejer vuxit och idag kan vi hitta United Sisters i Stockholm, Göteborg och Malmö.

När Livlinan hälsar på United Sisters på Fryshuset i Göteborg har de nyligen flyttat till nya, stora lokaler i Kviberg. Sofie Jansson är verksamhetsansvarig på United Sisters och berättar om vad de gör:

- Vi arbetar med grupper där tjejer umgås, diskuterar spännande frågor och gör saker tillsammans. Sedan har vi även coachverksamhet där man som tjej kan få personligt stöd. Utöver detta har vi också olika öppna aktiviteter.

                                         

Det händer mycket på United Sister och den gemensamma nämnaren för alla aktiviteter är att det i botten syftar till att stärka tjejers självkänsla och på så sätt också förebygga psykisk ohälsa.

Coachverksamheten innebär att tjejer får personligt stöd genom att regelbundet träffa en vuxen kvinna en gång i veckan. Tanken kom till när det var flera tjejer som uttryckte en önskan om att de ville ha en vuxen person att prata med som var utanför familj och skola. Coachens roll är att vara en samtalspartner och fungera som ett stöd.

Läs gärna mer om United Sister på: www.fryshuset.se/unitedsisters

Text: Lovisa Bengtsson
Bild: Uniteds Sisters arkiv