Tonårstiden

- Hur tonårstiden ser ut är en stor och vid fråga. En viktig del handlar om familjen, det är ju där de flesta tonåringar bor. Som ung är man dessutom också beroende av sina föräldrar, säger Tomas Tjus, lektor på Psykologiska institutionen i Göteborg.

Tonåringar, speciellt de yngre, behöver stöd hemifrån både vad det gäller skola och kompisar. När det gäller skolan kan det handla om att ta itu med läxor och om vardagen i skolan över huvud taget.

- Tonåringar behöver känna att det är tillåtet att träffa kamrater men också att det finns regler, som till exempel att få tider när man ska vara hemma. Det brukar bli konflikter om sådant på ett eller annat sätt och kanske man som tonåring känner sig orättvist behandlad om man till exempel måste vara hemma tidigare än andra.

Tar avstånd från föräldrarna

En annan del handlar om det känslomässiga. Även om man som tonåring innerst inne gillar sina föräldrar så tar man i de tidiga tonåren ganska mycket avstånd från hur föräldrarna är och då blir det ofta konflikter hemma. Tonåringar tycker ofta att föräldrarna är töntiga och kanske lite korkade. Som ung kan det vara en balansgång mellan att se upp till föräldrarna eller att ta avstånd ifrån dem.

- Man förändras också fysiskt, vilket påverkar känslorna. Många unga frågar sig ofta "ser jag bra ut?", "kan  jag vara attraktiv och omtyckt?", säger Tomas Tjus.

Det lugnar ned sig

Längre upp i åldrarna blir det känslomässiga och konfliktfyllda mer stabilt och tar sig andra mer intellektuella uttryck.

- Det avståndstagande man tydligt visade mot sina föräldrar tidigare kanske dåbörjar visa sig i form av musiksmak, klädval eller genom att man deltar i olika typer av rörelser (t ex politik, miljö) som bryter mot det vanliga. Det finns en väldig kraft och nytta i detta.

I övre tonåren kanske man inte tycker att det föräldrarna står för är alltigenom korkat. Istället blir det desto viktigare att på något sätt ta vara på det man tyckte var bra och samtidigt gå vidare med saker man själv tror på.

- Det är det som gör att samhället utvecklas istället för att stå still och stagnera. En del av tonåringars klädstil tas till exempel upp av modeindustrin. Även miljörörelsen har sina rötter i en slags tonårsprotest. Det finns som sagt en enorm kraft i de här åren, tycker Tomas Tjus.

Blick mot framtiden

De tidigare tonåren handlar mer om här och nu, men när det som varit jobbigt känslomässigt börjar lugna sig, finns det tid och ork att också titta framåt. Då handlar det mer om utbildning, vad man ska bli och så småningom om var man ska bo och kanske hitta en pojkvän eller flickvän.

Text: Mikael Elf

Fotnot: Tomas Tjus har tidigare har jobbat med ungdomar både som fritidsledare och psykolog. Han är nu lektor på Psykologiska institutionen i Göteborg och arbetar bland annat med undervisning där.