Kompisarna ställer upp

Till ätstörningsenheten Vågen kommer eller ringer ofta ungdomar som är oroliga för sina kompisar. De undrar hur de ska förhålla sig till vännen som de är oroliga för och vad de ska göra. Många har också varit hos skolsköterskan och pratat tidigare.

- De är en jätteviktig grupp, som verkligen ställer upp och säger till, säger kuratorn Monika Mars och fortsätter: 

- De som har problem blir ibland förbannade för att kompisarna lägger sig i, men de är nog tacksamma sedan!

Ätstörningar väcker mycket ångest hos omgivningen, berättar Monika Mars, men det tänker sällan den som är sjuk på. De ser bara sin egen situation, det är en del av sjukdomen att bli "egoistisk".

Kommentera inte vikten för mycket

Så vad säger ni till dem som är oroliga för sina kompisar?
- De får berätta vad de sett och vad de känner, om någon känner till problemen och om någon tagit tag i det. Vi brukar säga till dem att prata med skolsköterskan, säger Monika och fortsätter:
- Om personen är myndig kan vi inte göra så mycket, men vi kan stötta kompisarna och uppmana dem att berätta för sin vän vad de har sett, till exempel: "Vi har sett att du blivit mer irriterad, att du inte vill umgås med oss längre, du följer aldrig med ut och vi ser att du inte mår bra."

- Och vi brukar säga till kompisarna att inte kommentera vikten och kroppen för mycket, för många sjuka tycker ju att det är positivt att få höra att de har gått ner i vikt – det blir en tvärtomeffekt, säger Monika.

Bättre att göra något än inget

Men ni uppmanar dem att verkligen prata med sin kompis?
- Ja, och berätta om sin oro, säger Carina von Schedvin, sjuksköterska på enheten.
- Jag brukar säga att det är bättre att göra något, än inget, säger Monika och hon tycker att man ska göra det, även om det verkar som om den som är sjuk inte tar åt sig just då, något av det går säkert in.
- Personen är ju påverkad av sjukdomen och kan inte ta emot någon information. Alla försvar är ju på topp!

Monika brukar förklara att den som är sjuk kan bli arg, men att det egentligen inte handlar om att hon eller han är arg på kompisen som person, utan för att den sjuke har blivit "upptäckt".

Så man får nästan tåla lite ilska?
- Ja, och inte ta det personligt. Det har inte med dig att göra, utan det är sjukdomen som styr.

En del vänner orkar lite extra

Brukar ni uppmana vännerna att kontakta till exempel föräldrarna eller en pojkvän eller flickvän?

- Nej, det är nog svårt att lägga på dem så stora grejer, säger Monika lite dröjande och Carina tar vid.

- Men en del hör man redan när de ringer att de kanske orkar med lite extra. Då kan vi ge lite olika förslag på vad de kan göra och så får de välja själva sedan. Det beror också helt och hållet på hur gammal personen är.

Text och foto: Pia Mattzon