"Internet kan bli en fara när det gäller självmord"

Nätet ger fantastiska möjligheter att hämta kunskap tycker Britta Alin Åkerman, som är professor och psykolog, med unga och självmord som specialområde. Men internet kan också bli en fara för dem som är självmordsbenägna, menar hon.

– Det finns ju dessvärre flera sajter där man uppmanar unga att ta sina liv. Och där man till och med talar om hur det går till.

– Där finns också beskrivningar av hur man sätter ihop olika droger eller mediciner, vilka doser man ska ta av olika ingredienser och var man får tag i dem, fortsätter Britta Alin Åkerman.

På bloggsajter finns dessutom ungdomar som hetsar på dem som säger att de mår dåligt, att de inte orkar leva och ställer frågor som "men varför tar du inte ditt liv då?", "är du feg?", berättar hon.

Vad är det som ligger bakom, varför blir det så här?

– Ja, det kan man fråga sig. Jag tror att den som skriver sådant är en väldigt sårbar ung person själv. Jag tror inte att någon som mår bra skulle skriva så. Det är någon som själv behöver hjälp. Men allt det här sker ju anonymt, ingen vet vilka det är!

Hon tror att det handlar om makt, att någon mår bra av att ha makt över andra.

– Man blir synlig och har bestämt någonting, man har påverkat någon annan – och då betyder man någonting.

Projekt med Google

Det är sällan de som står bakom sajterna kan spåras. Britta Alin Åkerman nämner ett tv-program som sändes för ett tag sedan, det handlade om en kille som blivit uppmanad av en man att ta sitt liv.

– Pojken hade fått veta vilka droger han skulle ta, han beställde dem och tog sitt liv. Men reportern lyckades få tag i mannen som uppmanat honom. Människor som håller på med sådant har egna problem, menar Britta Alin Åkerman.

– De förstår inte alltid konsekvenserna av sitt handlande.

Vad tycker du att man ska göra åt de här sajterna? De bör inte få för mycket uppmärksamhet, men samtidigt är det väl bra om till exempel föräldrar känner till att de finns? Hur ska man handskas med det tycker du?

– Vi har haft möten och diskussioner med Google, de håller på och undersöker hur man åtminstone kan få bort dem från startsidan, så att de istället kommer långt, långt bak vid en sökning. Men som de sa när vi träffades – det finns hur många sådana här sidor som helst, hur ska man komma åt alla?

Vad känner du inför nätet med tanke på det här?

– Det här är ju den negativa delen. Men i övrigt är det ju en enorm kunskaps-inhämtande möjlighet. Nätet har två sidor.

Text och foto: Pia Mattzon