Annorlundaskap blir gemenskap

I ett gammalt, vackert gult stenhus ligger Gyllingen. Huset sticker ut från mängden och i dörren hälsar Einar Trollerud välkommen. 

Gyllingen är en mötesplats för barn och unga där någon i familjen är, eller har varit, psykiskt sjuk. Många är vana vid att uppleva ett annorlundaskap, som på Gyllingen vänds till en gemenskap.

 - Jag har arbetat 20 år inom psykiatrin och tänkte sällan på barnens perspektiv. Det ändrades när jag fick höra om en verksamhet i Stockholm som riktade sig till just dessa barn och en tanke föddes om att starta något liknande här i Göteborg, berättar Einar som är en av gruppledarna.

Det fanns milt sagt ett stort behov. Nu har det gått tolv år sedan Einar Trollerud var med och startade upp mötesplatsen som här på bilden sitter bredvid Gun Cederborg, också guppledare.

Hur funkar det?

Gyllingen erbjuder ingen behandling, utan en pedagogisk verksamhet som bygger på att man träffas i grupp 16 gånger under en termin. I varje grupp är det 6 till 8 personer i olika ålderskategorier: 7-9 år. 10-12 år. 13-19 år.

- Det börjar alltid med att vi sätter oss vid ett dukat bord med smörgåsar, te och juice. Först har vi en namnrunda och efter det får alla berätta om veckans höjdpunkt och bottennapp, säger Einar.

När alla har ätit upp och berättat om sina ljusa och mörka stunder från veckan som varit beger sig gruppen till samlingsrummet.

Det är i samlingsrummet som Einar och jag träffas. Rummet är ljust och känns väldigt hemtrevligt. Flera soffor och en tv samsas med ett ritbord och en white board. Med andra ord finns det utrymme för både lektioner, häng i soffan och pyssel vid bordet för den som vill det.

- Varje vecka har vi ett tema. De yngre grupperna brukar sitta och rita medan gruppledaren pratar kring veckans tema. Vi vet att de lär lyssnar även om de får pyssla samtidigt.

Einar berättar vidare att de också har lekar, rollspel och övningar och de är alltid två personer som är gruppledare:

 - En viktig roll vi har som gruppeldare är att byta ut fantasier mot fakta. Därför pratar vi om tillstånd och diagnoser med dess rätta namn vi lär oss symptomen. Och att det är normalt att känna ilska och frustration mot vad sjukdomen ställer till med i familjen, men samtidigt älska personen som är drabbad.

Under de tolv år som Einar har arbetat på Gyllingen har han samlat på sig mycket erfarenhet. Bland annat om tecken hos barn och unga han träffar. Han nämner ett par vanliga tecken hos barn och unga där någon i familjen är psykiskt sjuk: 

  • Sjukdomen styr - alla i familjen förhåller sig till den
  • Tillitsbrist - både till sig själv och omgivningen
  • Familjehemligheter - skuld och skam
  • Barnen är duktiga på att se andras behov, men glömmer ofta sina egna
  • Bra på att säga ja, men inte nej
  • Dåliga på  att sätta gränser

På Gyllingen träffas grupperna under en termin. Einar berättar att många av deltagarna blir bättre på att sätta gränser och på att uppmärksamma sina egna behov under den här tiden.

Gyllingen finns i Göteborg och via ett lokalt socialkontor kan man få information om liknande verksamheter runt om i landet.

Gyllingen är en del av Stiftelsen Gyllenkroken, läs mer: www.gyllenkroken.se/gyllingen

Text & bild: Lovisa Bengtsson