Fem snabba frågor till UDDA

Här ställer vi 5 snabba frågor till organisationer och stödsidor som arbetar med unga och psykisk ohälsa. Alla får samma frågor, men svaren är desto mer varierade. På tur är: 

Anne Lichtenstein, verksamhetsansvarig på UDDA
 

  • Vad arbetar ni med?

UDDA (Ung Depression & Dess Anhöriga) finns till för att skapa en dialog och medvetenhet. Vi arbetar mot stigmatiseringen kring depression, och mot ett mer förstående samhälle. Att få en depression är lika vanligt som att ha Facebook. En tredjedel av befolkningen kommer någon gång under sitt liv att ha en depression. Ändå är det tabu att prata om. Har man haft en depression eller är mitt uppe i en känner man sig ofta som världens mest ensamma människa och det är inget man vill eller vågar pratar om.

Med chatt på nätet och faddrar bildar vi en mötesplats där du träffar andra som har gått igenom liknande och idag mår bättre. Jag har själv gått igenom liknande. Och vi är många. Vi vänder oss i första hand till unga vuxna (18-35 år) då det är den grupp som drabbas mest men fortfarande vet minst om sin egen depression. I förebyggande syfte vänder vi oss även till 16-18 år med information och skolföreläsningar. 

  • Vad brukar ni få för respons?

Vår fadderverksamhet är väldigt uppskattad då det är så ovanligt att folk vågar berätta om sin egen psykiska ohälsa innan någon annan gjort det. Vi har fått positiv respons av alla vi pratar med och ett sugande behov av att folk vill prata och ”komma ut” men vågar inte 

  • Vad är det bästa med ditt jobb?

Att jag får ge människor hopp om mänskligheten. Att det blir en slags skicka-vidare effekt av detta och att vi alla kommer till slut vara naturliga faddrar utan att veta att det är det vi är för varandra.  Börjar vi prata mer öppet om detta kommer en del av ångesten försvinna bara med vetskapen att det går att bli frisk och att man inte är ensam.

  • Ett bra råd ni gärna ger ungdomar?

Våga prata med någon. Hitta någon du litar på. Sedan är varje människa unik, men ingen behöver vara ensam i detta, vi är så otroligt många som förstår hur det är och mått dåligt innan. Men ofta kan både unga och gamla ha svårt att säga det för de vill hålla uppe en fin fasad och tror att du mår bättre att inte veta att de också mått dåligt.

  • En mening som ni vill peppa ungdomar med.

Det kommer bli bättre… det finns hjälp… och du är inte ensam!